Postoje vrlo ozbiljne studije koje objašnjavaju kreiranje stereotipa o ženama i njihov položaj u društvu kroz analizu tradicionalnih priča i bajki. Ženski likovi imaju nekoliko zajedničkih crta. Sve one čiste po kući, spremaju obroke patuljcima, čekaju priliku da se dobro udaju, da po njih dođe princ na belom konju… Ako bi ulazili u dublju analizu čak su i negativni likovi zle veštice, dok sa druge strane postoje dobri i plemeniti lovci. Ovaj tekst se neće baviti temom iz tog ugla. Ali, hajde da ponudimo drugu stranu priče.

Znamo priču o Crvenkapi. Vuk je pojeo baku pa Crvenkapu i onda je naišao lovac i sve spasao. Zamislite ovaj scenario: Vuk je bio samohrani otac jer su mu ženku upucali lovci da bi od njenog krzna pravili one šašave papuče. I jadnik je tako danima lutao po šumi u potrazi za hranom za sebe i male vukove (ima deminutiv od vukova, ali će tekst izgubiti smisao). Baš je bio pored Crvenkapine kuće kada je čuo kako joj mama govori da je baka bolesna i da joj treba odneti kolače. Vuku je tada palo na pamet da je baka već stara i bolesna i da nije toliki greh ako nju pojede i plen podeli sa svojim mladuncima. Brže bolje je otišao do bake i odlučio je da je odmah proguta, nije imao srca da joj bilo šta drugo uradi i plan mu je bio da je odnese do svog skrovišta pa da smisli šta će dalje. Nije stigao da pobegne, a Crvenkapa je već bila pred vratima. I ovaj jadnik se obukao u bakinu spavaćicu i pustio Crvenkapu. I sve gleda da je nekako otera, pa te velike su mu uši da je bolje čuje, te velike su mu oči da je bolje vidi i tako dalje. Na kraju mu je „pukao film“ i progutao je i Crvenkapu. Toliko mu je bilo teško u stomaku da je zaspao, a onda je naišao lovac i nastavak sami znate. Mali vukovi su postali siročići.

Sigurno vam je poznata priča o cvrčku i mravu. To je ona gde je mrav marljivo radio preko leta i sebi obezbedio zimnicu dok je za to vreme cvrčak samo pevao i igrao. Kada je došla zima, mrav je imao spremljeno sklonište puno hrane dok je cvrčak ostao sam i gladan na zimi. A jel ste znali da je cvrčak imao poremećaj pažnje i koncentracije i da je bio hiperaktivan? Trudio se da mravima olakša posle napornog rada i zabavljao ih čak i kada nije bio raspoložen za tako nešto.

Znate priču o tri praseta. Prvo prase je kuću napravilo od slame, a drugo od pruća, dok je treće prase sazidalo ozbiljan objekat. A jel ste znali da su prva dva praseta bili ekološki osvešćeni i da su koristili samo prirodne materijale? Da li treba da dodam da su svi izgradili nelegalne objekte i zato su prva dvojica pravila montažno – demontažne kuće…

Sledeći put kada pričate svojoj deci dobro poznate priče, zamislite se nad ovim tekstom. Nekada, možda, postoji i druga strana priče…

Još roditeljskih avantura možete pročitati u knjizi “Dva i po dečaka“ Savršen poklon za buduće ili „sveže“ roditelje. Poruči knjigu za samo 230,00 dinara.

PORUČITE KNJIGU

Podelite!

HOĆU DA DELIM

HOĆU DA DELIM