Kako smo smislili imena našim dečacima? Ispričaću vam svoju stranu priče, mama ima svoju. Mislim da je odabir imena važan zadatak za buduće roditelje. Ako bih hteo da budem krajnje pragmatičan: ime će ih pratiti jako dugo.

Trendovi mi po pravilu malo znače, ipak, Luka je jedno od najčešćih imena za koje se roditelji odlučuju u poslednjih nekoliko godina. Moja priča u vezi sa ovim imenom je daleko od trenda.

Prilikom čitanja knjige Maria Puza „To je naša stvar“, po kojoj su snimljeni antologijski serijal filmova „Kum“, najjači utisak na mene je ostavio lik Luke Bracija. Opasna „njuška“ koja je radila sve prljave poslove i neko koga su se svi, bukvalno svi bojali. Odlikovala ga je beskonačna lojalnost (zaboravljena osobina) prema glavnom liku – Don Vitu Korleoneu. Na vrlo lep način i do detalja opisana lojalnost i privrženost urezala mi se dubuko u pamćenje. Luka Braci je jedan od razloga.

ratovi zvezda, kum, luka, patakblog

Iznenađujuće dobro pamtim osnovnu školu i prve časova engleskog jezika. „My name is…“, izgovarali smo svoje ime uz prve reči stranog jezika kao papagaji. Sećam se odlaska kod jednog od školskih drugara i slušanja ploča (znam, imam, izgleda dosta godina), gde jedna pesma počinje sa tekstom: „My name is Luka, I live on the second floor…“. Tada mi je drugar, Dejan Kalejski, rekao: „Čuješ, to je kao ono što učimo, My name is…“. Šta su ti sećanja… Jeste da reči izgovara ženski vokal i jeste da se u pesmi radi o nekoj tužnoj temi ali to sada nije bitno. Važno je da sam zapamtio pesmu, za ceo život. Tek da ostane zabeleženo: spomenuti Dejan je svoje školovanje i zanimanje nastavio upravo u smeru engleskog jezika. Pesma i sve oko nje je drugi razlog.

Kako se približavao Lukin dolazak na svet ja sam po netu tražio dodatni razlog da baš to ime pobedi u izboru. Poreklo je latinsko, znači svetlost, sveti Luka je zaštitnik medicine…. Sve je ok, ali sam tražio dalje i konačno našao:

Potpuni sam fanatik serijala Ratova zvezda (Star Wars) i kao klinac sam, gotovo hipnostisano gledao doživljaje Luka Skajvokera, princeze Leje, Han Sola, Dart Vedera. Mama me je skoro podsetila na scenu kada sam bio mali i potrebno je bilo da popijem lek u neke kasne sate. Roditelji su bezuspešno pokušavali da me probude deset minuta. Ja, kao, „spavam“. Odjednom na TV-u krene reklama za film „Povratak Džedaja“ (jedan iz serijala) i ja istog sekunda skočim iz kreveta i nacrtam se ispred televizora. Ni danas nije mnogo drugačije, posebno zbog premijere novog filma iz serijala. Kada sam došao do saznanja da je prvi predlog tvorca Ratova Zvezda, Džordža Lukasa bio da se glavni lik zove: Luka Starkiller (posle je smekšano u Luk Skywalker) – znao sam da čekam Luku.

ratovi-zvezda-insight

Sa drugom bebom imali smo par predloga imena za devojčicu, bio sam ubeđen da Luki stiže seka. Neka imena koja su se pojavila u užem izboru bila su: Laura, Lucija (žensko ime od Luka), Nina… Ovo poslednje nam se svidelo.

Leto 2000. sam sa bratom proveo u Hrvatskoj (čekali smo na vize danima,) kod kumova iz Zagreba koji imaju apartmane na Jadranskom moru. To leto provedeno sa kumovima, Ninom, Viktorom i njihovim sinom Mariom, veoma snažno je uticalo na mene. Video sam da vredne i uspešne ljude koji su svoju vrednoću i pošten rad materijalizovali u pristojan životi i malo više od toga. Takvih primera nije bilo u mom okruženju devedesetdevete ili dvehiljadite. Ili se meni tako činilo.

Kada je Ana izašla sa pregleda i rekla da ipak stiže još jedan Juventino (navijač Juventusa – opaska autora) dogovorili smo se da čekamo Viktora.

Tekst je prvi put objavljen na sajtu Bebac.com >>>

Još roditeljskih avantura možete pročitati u knjizi “Dva i po dečaka“ Savršen poklon za buduće ili „sveže“ roditelje. Poruči knjigu za samo 230,00 dinara.

PORUČITE KNJIGU

Podelite!

HOĆU DA DELIM

HOĆU DA DELIM