Kakav si ti to tata bloger?

Logično pitanje sam postavio sam sebi – jer shvatam da opet pišem o našoj borbi sa „vetrenjačama“, sa administracijom. Zasta mi to nije bila namera i dugo sam oklevao, ali tema se nametnula. Viktor je dobio svoje mesto u državnom vrtiću. Biću iskren: na toliko strana smo tražili vezu, kontakte, poznanstva da nismo sigurni koja je opcija „upalila“. Možda je sve, ipak, prošlo redovnim putem.

Imate mesto u vrtiću, gde je sada problem?

Vest da je Viktor dobio svoje mesto mi je javila Ana, nju su pozvali iz „Radosnog detinjstva“. Odmah mi je rekla da je u pitanju vrtić koji nam nije baš blizu, ali je na putu do mog posla. Kada krenete od naše kuće prema gradu, sve vam je usput. I obrnuto, iz grada do kuće, sve nam je usput (Anin opis udaljenosti). Rekla je da će odmah pokušati da se raspita oko premeštaja ili zamene – ako nekome odgovara, sada, Viktorov vrtić. I gle čuda: isti dan nam se javila žena da ona od novembra prošle godine traži premeštaj i da je u pitanju vrtić koji je nama bio prvi izbor. Pomislili smo da je horoskop baš na našoj strani i već sam razmišljao da testiram pozitivan raspored zvezda tako što ću određenu sumu uplatiti na utakmicu Lige šampiona, naravno da stavim pare na Juventus protiv favorizovane Barselone… Čekaj, nije to tema…

Tema je da je već sutra administracija pokazala svoju najjaču stranu. Ana je otišla u upravu predškolske ustanove da upiše Viktora i rekla da je već našla sa kime bi se mogli zameniti. Avaj. Neće moći. Tačnije može, ali u septembru. E sada moj pogrešno podešeni mozak počinje da „baguje“. Hajde da razložimo slučaj. Imamo porodicu A sa detetom B koje je raspoređeno u vrtić C. Porodica A nije u prijavi favorizovala vrtić C. Imamo porodicu D, sa detetom E koje je raspoređeno u vrtić F. Porodica D nije favorizovala vrtić F. Porodici A savršeno odgovara vrtić F dok porodici D savršeno odgovara vrtić C. Pri tome su deca B i E identičnog uzrasta i potreba. Porodice A i D su spremne za zamene vrtiće. Može, ali u septembru. Do tada porodice A i D će se mimoilaziti sa svojom decom na putu do vrtića i nazad. Ludilo.

Da li znate one vesti ili objave koje možete da vidite po portalima i društvenim mrežama, a odnose se na matematičke „glavolomije“? Oni naslovi: „Proverite da li spadate u 5% ljudi koji mogu da reše ovaj problem?“ ili „Zadatak koji je zapalio internet“. Meni još nijedan takav zadatak ili problem nije izazvao takav napor mozga kao slučaj „Dva vrtića – dva deteta“.

Spreman za prvi dan vrtića

Vremenska brava i upis u vrtić

Jedan kolega mi je dao predlog odgovora koji je posle ovih opisa sasvim moguć: kada se dete upiše u vrtić njegov dosije se zaključava u sef koji ima vremensku bravu. Ta brava se otključava tek u septembru. Zato nisu u mogućnosti da ranije izvrše premeštaj dece. Meni je ovo objašnjenje deluje logično posle cele analize slučaja.

Zamislite kakav bih ja bio cinik da sada počnem da maštam o tome da neko brine kako Viktorov dve godine stariji brat Luka takođe ide u vrtić i da bi verovatno svima lakše i manje stresno bilo da se i to uzelo u obzir prilikom odlučivanja. Ali o tome ne vredi ni maštati.

Prvi susret sa vrtićem

Da ne bude ciničan završetak, priča ima lep kraj. Viktorov vrtić je sjajan, imam utisak da su vaspitačice iskreno posvećene deci i mali čovek se prilično dobro snalazi prvih dana. Ekipa mu je takođe sjajna. O tome u nekim narednim pričama…

PS: Ako neko „zna“ ovo nije tačno (a bude takvih komentara) neka mi se javi pa da rešavamo premeštaj…

Još roditeljskih avantura možete pročitati u knjizi “Dva i po dečaka“ Savršen poklon za buduće ili „sveže“ roditelje. Poruči knjigu za samo 230,00 dinara.

PORUČITE KNJIGU

Podelite!

HOĆU DA DELIM

HOĆU DA DELIM